AktuelltArbetsmiljöAtt befinna sig i gränslandet mellan sjukdom och arbete
När allt bara snurrar och det är svårt att prioritera vad man ska starta med!

Att befinna sig i gränslandet mellan sjukdom och arbete

När gränser suddats ut mellan arbete och privatliv

Att balansera mellan känslan av att inte må bra mentalt och att vilja leverera på sitt arbete är en komplex utmaning för alla parter. Att situationen är svår och krävande för den som drabbats är inte svårt att förstå, då det många gånger saknas självinsikt att det snart tippar över. Från en chefs perspektiv ställs det flera krav både utifrån rättsliga perspektiv som humana. Hur ska jag gå tillväga för att hantera medarbetaren på ett ansvarsfullt som empatiskt förhållningssätt, är för många en svår balansgång. Som arbetsgivare vill jag hjälpa men vet inte alltid hur. Vad får jag ställa för frågor och måste jag agera även om ohälsan uppstått på grund av privata orsaker? Det sistnämnda frågan är ändå relativt lätt att besvara. Ja, om ohälsan påverkar arbetet på ett eller annat sätt, då blir det en fråga att hantera för arbetsgivaren.

Läs artikeln på www.arbetsplatsenifokus.se som vår grundare Milla Jonsson har skrivit. Den ger både insikt som goda råd till dig som chef men även medarbetare.

balans mellan sjukdom och arbete

Här kommer några tips till medarbetare som uppvisar ohälsa:

  • Ta dina signaler på allvar även om de inte känns så ”allvarliga” eller som att du på riktigt är sjuk. Trötthet, tappad energi, mindre lust, det känns inte kul, det är tungt, jag sover sämre, etc.
  • Tänk inte: – om jag biter ihop så… – om jag bara får klart det så… – om jag tänker mer positivt så… – om jag slutar tänka så negativt så… etc. Tänk: Det finns något väsentligt i min situation nu som behöver förändras. Hur kan jag finna vad det är, vad kan jag få hjälp med att formulera, klargöra det?
  • Ta hjälp!! Det finns en relevans i din situation som med 99,9 % sannolikhet inte har att göra med brister i/hos dig utan sammanhanget som du är i.
  • Att inte ta hjälp, ta din situation på allvar är direkt skadligt och farligt för dig och kan leda till bestående skador och livshotande tillstånd
  • OM du tar hjälp i tid kan du snabbt bli hjälpt, snabbt känna dig bättre och dessutom kommer du att bli klokare och vara bättre rustad för framtiden
  • Kom ihåg att du delar din situation och erfarenhet med en massa människor. Du är inte ensam.
  • Kom ihåg att det finns bra hjälp att få, hjälp som är speciellt anpassad för dig och din situation, hjälp som ger dig din en energi, kraft och lust tillbaka .

Källa punktlista medarbetare: Erik Andrén, Access Duo AB

Relaterat

  • Vad gör ett skyddsombud?

    Vad gör ett skyddsombud?

    Ett skyddsombuds syfte är att arbeta för att skydda arbetstagarnas hälsa och säkerhet, men vad gör ett skyddsombud? Den frågan kommer vi besvara i denna artikel. Skyddsombudets uppgift är att upprätthålla en balans mellan produktivitet och välbefinnande på arbetsplatsen. Genom att agera som en länk mellan arbetsgivare och anställda säkerställer de att arbetsmiljölagen efterlevs och…

  • Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – hur ska du förbereda verksamheten!

    Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – hur ska du förbereda verksamheten!

    Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur, som offentliggjordes den 15 september 2023 och träder i kraft den 1 januari 2025, markerar en betydande omvandling av Sveriges arbetsmiljölagstiftning. Denna omstrukturering syftar till att förenkla och tydliggöra regelverket, göra det mer tillgängligt och anpassat till det moderna arbetslivets behov. Genom att minska antalet föreskrifter från 67 till 15 skapas en…

  • Förebyggande hälsoarbete på arbetsplatsen – en lönsam investering

    Förebyggande hälsoarbete på arbetsplatsen – en lönsam investering

    Att arbeta förebyggande som främjande för att skapa en god arbetsmiljö är inte bara en fråga om god vilja utan en nödvändighet för att vara en attraktiv arbetsgivare men också ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Med stigande kostnader för sjukfrånvaro och en ökning av psykisk ohälsa bland anställda visar ny forskning och statistik på ett stort…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev