AktuelltNyheterFörfalskad uppsägning

Förfalskad uppsägning

30 augusti 2022

I augusti publicerade byggnads en artikel på sin hemsida gällande en förfalskad uppsägning av en byggjobbare.

Den anställde, som i artikeln kallades för Lars, upptäckte när kan skulle komma tillbaka till jobbet efter en längre sjukskrivning att han inte längre hade någon anställning. Han blev informerad om att han själv sagt upp sig och att hans arbetsgivare hade papper på det med Lars underskrift.

Lars sa följande om situationen:

 • Jag hade krav till dem på 150 000 kr för innestående löner och semester och ville ha det löst innan jag gick tillbaka i tjänst. De bokade fyra möten med mig och avbokade samtliga av olika anledningar. Dagen min sjukskrivning gick ut åkte jag till kontoret. Men det var ingen där.

Efter detta kontaktade Lars Byggnads (dvs fackförbundet) som inledde en dialog med företaget. Två dagar innan det avtalade mötet fick Byggnads uppsägningen med Lars namnteckning på, trots att Lars säger att han aldrig har undertecknat något sådant papper.

Byggnads frågade Lars varifrån bolaget kan ha fått hans underskrift, Lars svarade:

 • Jag har ju skrivit under massor av varuleveranser, orderbekräftelser och så vidare. Förmodligen har de scannat in min namnteckning från ett annat dokument och klistrat in i det här dokumentet.

Bolaget motsätter sig detta och menar att de inte har förfalskat Lars underskrift. Byggnads står dock fast vid detta påstående och menar att det finns bevisning som stödjer det faktum att bolaget ska ha förfalskat underskriften, bland annat diskussioner som tydligt visar att han inte sagt upp sig vid det datumet.
Lars beslutade efter detta att polisanmäla händelsen, utöver detta har även byggnads lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Inget datum är ännu satt för rättegången i Arbetsdomstolen.

Lars heter egentligen något annat.

Relaterat

 • Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – hur ska du förbereda verksamheten!

  Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur – hur ska du förbereda verksamheten!

  Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur, som offentliggjordes den 15 september 2023 och träder i kraft den 1 januari 2025, markerar en betydande omvandling av Sveriges arbetsmiljölagstiftning. Denna omstrukturering syftar till att förenkla och tydliggöra regelverket, göra det mer tillgängligt och anpassat till det moderna arbetslivets behov. Genom att minska antalet föreskrifter från 67 till 15 skapas en…

 • Överenskommelser om anställningens upphörande

  Överenskommelser om anställningens upphörande

  I arbetslivet är överenskommelser om anställningens upphörande ett centralt och ofta känsligt område. Dessa överenskommelser, även kända som utköp eller frivilliga uppsägningar, spelar en viktig roll vid hantering av förändringar inom organisationer och mellan arbetsgivare och anställda. Anställningens upphörande har traditionellt sett betraktas som en sista utväg, men idag föredrar många att se det som…

 • Vi presenterar: Law:box misskötsel

  Vi presenterar: Law:box misskötsel

  Under vår vintern lanserar vi våra abonnemang inom Law:box och idag presenterar vi Law:box misskötsel! Law:box misskötsel är en heltäckande lösning utformad för att effektivt hantera situationer av misskötsel på arbetsplatsen. Detta paket erbjuder en rad olika verktyg och resurser som är essentiella för alla arbetsgivare. Boxen fokuserar bland annat på checklistor som är skräddarsydda för…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev