Aktuellt

  • Sommartider hej hej, sommartider!

    Sommartider hej hej, sommartider!

    Det ljuder skratt mellan husen, grillröken ligger tung och det skrattas och skålas i familjens som vännernas lag. Semestern är en tid för avkoppling och njutning, men det är också en tid då alkoholkonsumtionen kan öka.

  • Kränkande särbehandling – ett maktspråk att motverka?

    Kränkande särbehandling – ett maktspråk att motverka?

    Vår arbetsplats är mer än bara en plats där vi spenderar stora delar av våra dagar. Det är en gemenskap, en plats där vi strävar efter att växa, samarbeta och trivas. Men ibland kan den harmoniska atmosfären rubbas av en osynlig fiende – kränkande särbehandling. Vi vet att en sådan situation kan vara förödande för…

  • Arbetsdomstolen – Har en arbetsgivare hindrat skyddsombudet att utföra sitt uppdrag?

    Arbetsdomstolen – Har en arbetsgivare hindrat skyddsombudet att utföra sitt uppdrag?

    I en ny dom från Arbetsdomstolen behandlades frågan om en arbetsgivare hindrat ett huvudskyddsombud från att fullgöra sina uppgifter och därmed agerat i strid med arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Kärande i målet: Svenska Hamnarbetarförbundet Svarande i målet: Sveriges Hamnar Kollektivavtal gäller, kajavtalet. APM Terminals Gothenburg AB (bolaget) är medlem i Sveriges Hamnar och därmed bundet av…

  • Behovet av objektivitet vid utredningar av kränkande särbehandling och trakasserier

    Behovet av objektivitet vid utredningar av kränkande särbehandling och trakasserier

    Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det arbetsgivarens skyldighet att förebygga och förhindra att anställda utsätts för kränkande särbehandling. För att uppnå detta är det inte bara viktigt utan snarare avgörande att utredningen genomförs på ett opartiskt och objektivt sätt. Om det finns ett intryck av att utredningen kan vara partisk eller påverkad, kan detta…

  • Att befinna sig i gränslandet mellan sjukdom och arbete

    Att befinna sig i gränslandet mellan sjukdom och arbete

    Att balansera mellan känslan av att inte må bra mentalt och att vilja leverera på sitt arbete är en komplex utmaning för alla parter. Att situationen är svår och krävande för den som drabbats är inte svårt att förstå, då det många gånger saknas självinsikt att det snart tippar över. Men även från ett arbetsgivarperspektiv…

  • Arbetsanpassning

    Arbetsanpassning

    Enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) (AML) och Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:1 ska alla arbetsgivare arbeta förebyggande för att arbetstagare inte ska bli sjuka eller skadas i sitt arbete. Trots att en arbetsgivare uppfyller detta ansvar och följer de aktuella reglerna för arbetsmiljöarbetet, sker det att arbetstagare blir sjuka eller råkar ut för olyckor, på eller utanför arbetet.…

  • Anställningsavtalet – ett viktigt dokument?

    Anställningsavtalet – ett viktigt dokument?

    Ett anställningsavtal är en skriftlig överenskommelse mellan en arbetsgivare och en arbetstagare. I detta avtal har de båda parterna kommit överens om villkoren i anställningen. Det mest grundläggande som överenskommits är, att som medarbetare utföra arbete och att arbetsgivaren ska ersätta medarbetaren för det arbete hen utför. Det betyder att anställningsavtalet går att betrakta som…

  • Vad blir innebörden av EU:s arbetstidsdirektiv och reglerna gällande dygnsvila?

    Vad blir innebörden av EU:s arbetstidsdirektiv och reglerna gällande dygnsvila?

    Per den 1 oktober så träder nya regler i kraft vad gäller arbetstid närmare bestämt kopplat till dygnsvila. Reaktionerna har varit både ifrågasättande som positiva då innebörden blir att det kommer ställas krav på återhämtning mellan arbetspass.

  • Arbetsrätt – rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden

    Arbetsrätt – rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden

    Arbetsrätten på den svenska arbetsmarknaden innehåller många regler och bestämmelser som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Båda parterna har enligt arbetsrätten både rättigheter och skyldigheter gentemot varandra som måste beaktas. Arbetsrätten innehåller ett stort antal lagar, bland annat lagen om anställningsskydd (LAS), lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) och diskrimineringslagen. Det kan vara svårt…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev