Din varukorg är för närvarande tom!
Artiklar relaterat till
Arbetsanpassning & rehabilitering
-
Uppsägning på grund av sjukdom
Vet du vad som gäller för en uppsägning på grund av sjukdom? Får en sådan uppsägning genomföras? Föreställ dig en situation där en anställd på ett äldreboende, efter en olycka, blir beroende av rullstol. Denna förändring påverkar den anställdes förmåga att vårda patienterna, och behöver nu stöd av en kollega vid varje patientbesök. I denna…
-
Psykisk ohälsa i arbetslivet
– en växande utmaning på våra arbetsplatser I takt med att arbetsmarknaden förändras, där teknologiska framsteg och nya arbetsmetoder ständigt omformar våra arbetsmiljöer, framträder behovet av ett mer effektivt och förebyggande arbetsmiljöarbete. På grund av denna utveckling, har även arbetsrelaterade hälsoproblem i Sverige förändrats. Tidigare låg fokus på fysiska hälsoproblem, för att idag vara mer…
-
Sjuk under julledigheten
Vad händer om du blir sjuk under julledigheten? Denna artikel kommer att gå igenom semesterlagens bestämmelser och dina rättigheter som anställd under din ledighet. Lär dig hur du navigerar situationer som sjukdom under julledigheten och hur du säkrar din välbehövliga vila. Få värdefull insikt om hur du hanterar dina semesterdagar och semesterlön när oförutsedda händelser…
-
Alkohol under jul
Många av våra svenska traditioner innefattar alkohol under julfirandet. Släkten är på besök, paketen ligger under granen och glöggen står uppdukad. Julen är en tid för avkoppling och njutning, men det är också en tid då alkoholkonsumtionen kan öka. Att en förhöjd alkoholkonsumtion under julledigheten kan leda till negativa konsekvenser för både hälsan som i…
-
När sjukdom sammanfaller med semestern!
Att bli sjuk under semestern är aldrig roligt, men genom att följa dessa tips i denn aartikel, kan du hantera situationen på ett sätt korrekt sätt.
-
Att befinna sig i gränslandet mellan sjukdom och arbete
Att balansera mellan känslan av att inte må bra mentalt och att vilja leverera på sitt arbete är en komplex utmaning för alla parter. Att situationen är svår och krävande för den som drabbats är inte svårt att förstå, då det många gånger saknas självinsikt att det snart tippar över. Men även från ett arbetsgivarperspektiv…
-
Arbetsanpassning
Enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) (AML) och Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:1 ska alla arbetsgivare arbeta förebyggande för att arbetstagare inte ska bli sjuka eller skadas i sitt arbete. Trots att en arbetsgivare uppfyller detta ansvar och följer de aktuella reglerna för arbetsmiljöarbetet, sker det att arbetstagare blir sjuka eller råkar ut för olyckor, på eller utanför arbetet.…
-
Varför är rehabilitering en lönsam strategi när det kommer till missbruk på arbetsplatsen!
De flesta av oss är idag relativt införstådda med att missbruksproblem av olika slag existerar och ibland behöver en rehabilitering. Att antalet personer som befinner sig i ett så kallat riskbruk av alkohol, spel eller droger uppgår till 1 miljon svenskar kanske inte är fullt lika känt! En förutsättning för att inte utveckla ett tyngre missbruk…
-
Inga krav på ”objektiva fynd” vid psykisk ohälsa
Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål 5070-21, 5071-21 meddelad den 16 november 2022 Försäkringskassans krav för att bevilja sjukpenning har länge varit att det ska finnas ”objektiva fynd” för att bevisa att en person har rätt till det. Detta har varit ett problem för individer som har sjukdomar där just objektiva fynd inte går att påvisa,…