Din varukorg är för närvarande tom!
Artiklar relaterat till
Arbetsrätt
-
Sexuella trakasserier i arbetslivet
Inledning Sexuella trakasserier i arbetslivet utgör en allvarlig form av diskriminering som påverkar individer på många nivåer. Genom att förstå det juridiska ramverket kring sexuella trakasserier och hur det förekommer i praktiken kan arbetsgivare och arbetstagare tillsammans arbeta mot att skapa en mer respektfull och trygg arbetsmiljö. Lagstiftaren uttalade i prop. 1997/98:55 s. 108 att…
-
Arbetsrätt – rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden
Arbetsrätten på den svenska arbetsmarknaden innehåller många regler och bestämmelser som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Båda parterna har enligt arbetsrätten både rättigheter och skyldigheter gentemot varandra som måste beaktas. Arbetsrätten innehåller ett stort antal lagar, bland annat lagen om anställningsskydd (LAS), lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) och diskrimineringslagen. Det kan vara svårt…
-
Nya regler i föräldraledighetslagen från och med 1 juli 2024: Större frihet och jämställdhet för föräldrar
I år firar föräldraledighetslagen 50 år, och i samband med detta införs en modernisering av lagen som träder i kraft den 1 juli 2024. Dessa nya regler är utformade för att bättre anpassa sig till dagens samhälle och arbetsmarknad, och syftar till att ge föräldrar större flexibilitet och jämställdhet. Möjlighet att överlåta föräldradagar En av…
-
Yttrandefrihet i arbetslivet
Yttrandefrihetsgrundlagen, tryckfrihetsförordningen och regeringsformen är tre av Sveriges grundlagar som tillsammans bildar vad vi brukar referera till som yttrandefrihet. Detta innebär att varje svensk medborgare har frihet att gentemot stat, kommun och region (i lagtexten kallas detta för det allmänna) i tal, skrift och bild eller på annat sätt meddela upplysningar och uttrycka tankar, åsikter…
-
Lojalitetsplikten
Vad är egentligen den s.k. lojalitetsplikten? Har man rätt att tala fritt om sin chef eller sin arbetsplats på sociala medier eller klaga på sitt jobb till en vän på tunnelbanan? Hur långt stäcker sig skyldigheten att vara lojal mot sin arbetsgivare och vilka skyldigheter har arbetsgivaren själv att förhålla sig till? I denna artikel…
-
Arbetsgivarens ansvar för praktikanter
Praktik är något som kan vara nyttigt både för en arbetssökande och för arbetsgivaren, men vad är egentligen arbetsgivarens ansvar för praktikanter? Syftet med praktik är att en arbetssökande ska få prova på ett arbete med handledning vid sin sida. Oftast utbetalas ingen lön eller ersättning från arbetsgivaren till praktikanten. Det finns olika typer av praktik…
-
Överenskommelser om anställningens upphörande
I arbetslivet är överenskommelser om anställningens upphörande ett centralt och ofta känsligt område. Dessa överenskommelser, även kända som utköp eller frivilliga uppsägningar, spelar en viktig roll vid hantering av förändringar inom organisationer och mellan arbetsgivare och anställda. Anställningens upphörande har traditionellt sett betraktas som en sista utväg, men idag föredrar många att se det som…
-
Uppsägning på grund av sjukdom
Vet du vad som gäller för en uppsägning på grund av sjukdom? Får en sådan uppsägning genomföras? Föreställ dig en situation där en anställd på ett äldreboende, efter en olycka, blir beroende av rullstol. Denna förändring påverkar den anställdes förmåga att vårda patienterna, och behöver nu stöd av en kollega vid varje patientbesök. I denna…
-
Anställningsavtal och kollektivavtal
I den komplexa världen av arbetsrätt spelar anställningsavtal och kollektivavtal en central roll. Dessa dokument, författade inom ramen för gällande lagstiftning definierar inte bara grundläggande arbetsvillkor utan innehåller även en rad oskrivna normer och principer som formar arbetsförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Dessa principer och deras tillämpning i det dagliga arbetslivet är avgörande för att…