AktuelltSkattJulklappar på jobbet: Vad behöver arbetsgivaren tänka på?
Julklappar på jobbet

Julklappar på jobbet: Vad behöver arbetsgivaren tänka på?

Julklappar på jobbet är något många arbetsgivare vill kunna ge sina anställda för deras prestation under det gångna året. Julklappar är ett fint sätt för arbetsgivaren att kunna visa sin uppskattning på och bidrar även till att höja arbetsmoralen och gemenskapen på arbetsplatsen.

Vad som kanske inte alltid är lätt att hålla koll på är att det finns vissa regler för gåvor inom företaget som kan bli skattepliktiga för den anställde. Det är också viktigt att tänka på att vara inkluderande om en julklapp på jobbet ska delas ut. I denna artikel går vi igenom några regler som kan vara bra att ha i åtanke vid julklappsutdelning på jobbet.

Julklappar på jobbet

Skattepliktiga julklappar på jobbet

För att börja med den ekonomiska delen finns det inte särskilt många regler som reglerar just julklappar på jobbet, men det finns en huvudregel som kan vara bra att hålla koll på. En julklapp ses som en gåva från arbetsgivaren till den anställde och gåvor är som huvudregel skattepliktiga för den anställde. Reglerna om gåvor till anställda återfinns i inkomstskattelagen (1999:1229) och Skatteverkets allmänna råd om vissa förmåner för beskattningsåret 2023. Därav är det detta regler vi ser till när vi kollar på reglerna om julklappar på jobbet.

Vad innebär skattepliktiga förmåner?

Förmånsbeskattning är en skatteform som tillämpas när anställda mottar ersättningar från sin arbetsgivare som inte är i kontantform. Detta innebär att anställda måste betala skatt för sådana förmåner, såsom jobbtelefoner, företagshälsovård, friskvårdsbidrag och tjänstebilar. Dessa förmåner betraktas som skattepliktiga om de uppfyller två kriterier: att mottagaren accepterat förmånen och att denne har tillgång till och använder förmånen. Värdet av dessa förmåner bestäms ofta efter marknadsvärdet, och det är detta värde som ligger till grund för skatteberäkningen. Dock finns det undantag där vissa förmåner kan vara skattefria under specifika förutsättningar.

Riktlinjer

Enligt 11 kap. 14 § inkomstskattelagen kan julklappar till anställda bli skattefria om de är av mindre värde. Vad som räknas som mindre värde framgår ur Skatteverkets allmänna råd och är 2023 bestämt till det som understiger eller är lika med ett marknadsvärde på 500 kr inklusive moms. Du kan alltså dela ut en julklapp till de anställda som var och en inte överstiger 500 kr utan att den anställde blir skattepliktig. Överstiger värdet 500 kr behöver du som arbetsgivare även betala arbetsgivaravgifter på gåvans värde. Värdet 500 kr är inklusive moms men kostnader för transport och administrativa utgifter räknas inte in i värdet.

Krav

Reglerna som gör att julklappar kan bli skattefria om de inte överstiger 500 kr kommer dock med vissa krav. För att regeln ska gälla måste julklappar nämligen delas ut till alla anställda alternativt till en omfattande grupp av de anställda.

Det går alltså inte att välja ut vissa anställda och ge dessa en julklapp utan samtliga anställda ska inkluderas. Alternativt får en större grupp anställda ges julklappar, om inte alla. Detta förbehåll går att utläsa ur förarbetet till beskattning av förmåner. Att alla anställda ska ges en julklapp betyda dock inte att alla anställda måste få precis samma julgåva. Julgåvan ska dock rimligtvis vara av samma värde.

Att julklapp inte bara ska ges till några få utvalda grundar sig i de allmänna reglerna om förbud mot diskriminering på arbetsplatsen som är tillämpliga i alla arbetssituationer.

Sammanfattningsvis

  • Julklappen är skattefri om den inte överstiger 500 kr inklusive moms men exklusive transport och andra administrativa avgifter.
  • Julklappar måste delas ut till alla anställda eller en större grupp. Diskriminering är givetvis inte tillåtet.
  • Julklappen kan inte ges ut i pengar eller presentkort som kan tas ut i pengar.
  • Håll koll på Skatteverkets allmänna råd om vissa förmåner för det aktuella beskattningsåret då de utger nya varje år och summan 500 kr kan ändras från ett år till ett annat.

Viktigt att tillägga är att regler om julklappar och gåvor på jobbet gäller inte för pengar så om julbonus eller presentkort som man kan ta ut i pengar. Du kan läsa mer om hur det funkar med julbonus i artikeln på law:box hemsida här.

Relaterat

  • Julbonus – Vad gäller?

    Julbonus – Vad gäller?

    Julbonusar är en gest av uppskattning och tacksamhet i arbetsvärlden, särskilt under julperioden när det gångna året börjar dra ihop sig. Många företag använder dessa bonusar för att belöna sina anställda för deras framstående insatser. I denna artikel ska vi dyka djupare in i konceptet med julbonusar, vad gäller egentligen och hur fungerar det med…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev