AktuelltNyheterKvinnor utsätts för kränkningar, skyddsombud agerar

Kvinnor utsätts för kränkningar, skyddsombud agerar

8 november 2022/063916

Unionens och IF Metalls skyddsombud uttryckte nyligen att personer i ledande ställning på kemiföretaget kemiföretaget Nouryon functional chemicals kränker personalen. De arbetstagare som främst utsätts för detta är kvinnorna på arbetsplatsen. Det har även framkommit att det råder en bestraffningsmiljö på bolaget som gör att arbetstagare har en stor rädsla för att säga ifrån.

I en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet följande:
”Vi skyddsombud får till oss många otrevliga berättelser och upplevelser som i kombination med bestraffningsmiljön är mycket svåra att hantera.”

En 6:6a-anmälan är en begäran från skyddsombud om åtgärder kring arbetsmiljö. Namnet kommer från 6 kap. 6 § i arbetsmiljölagen. I och med att en anmälan endast gjorts än så länge är det ännu oklart hur arbetsmiljöverket väljer att hantera situationen.

Relaterat

  • Nya 24-månadersregeln om anställningstrygghet för konsulter skapar oro

    Nya 24-månadersregeln om anställningstrygghet för konsulter skapar oro

    Företag med inhyrd personal bör nu se över hur länge deras konsulter har arbetat hos dem för att säkerställa enlighet med den s.k. 24-månadersregeln. Enligt de nya reglerna i uthyrningslagen, som infördes i oktober 2022, måste ett kundföretag erbjuda tillsvidareanställning till konsulter som arbetat i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Dessa regler syftar…

  • Säsongsanställning

    Säsongsanställning

    Vad är säsongsantällning? Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställningsform som är specifik för arbeten som endast är genomförbara under vissa perioder av året, till följd av årstidernas variationer. Enligt 5 § 3 p. i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) regleras säsongsanställning på samma sätt som en tidsbegränsad anställning. Varaktigheten på en säsongsanställning kan skifta från ett…

  • Nya könslagen – Hur påverkas arbetslivet?

    Nya könslagen – Hur påverkas arbetslivet?

    Den 17 april 2024 röstade riksdagen igenom den nya könslagen – en ny lag om könstillhörighet. Lagen ska underlätta för könsbyte och bland annat sänka åldersgränsen för ändring av juridiskt kön från 18 till 16 år. Det kommer inte heller längre krävas ett godkännande från Socialstyrelsen för att få genomgå kirurgiska ingrepp som det tidigare…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev