Din varukorg är för närvarande tom!
-
Nya 24-månadersregeln om anställningstrygghet för konsulter skapar oro
Företag med inhyrd personal bör nu se över hur länge deras konsulter har arbetat hos dem för att säkerställa enlighet med den s.k. 24-månadersregeln. Enligt de nya reglerna i uthyrningslagen, som infördes i oktober 2022, måste ett kundföretag erbjuda tillsvidareanställning till konsulter som arbetat i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Dessa regler syftar…
-
Nya lönetransparensdirektivet – Ökad insyn i lönesättning
Under 2023 beslutade den svenska regeringen att anta det nya lönetransparensdirektivet från EU. Regeringen tillsatte en utredning som ska syfta till att analysera hur det nya direktivet ska implementeras i svensk rätt. Senast den 7 juni 2026 ska lönetransparensdirektivet vara införlivat i svensk rätt. Hur styr EU direktiv vår svenska lag? Det finns tre typer…
-
Nya regler i föräldraledighetslagen från och med 1 juli 2024: Större frihet och jämställdhet för föräldrar
I år firar föräldraledighetslagen 50 år, och i samband med detta införs en modernisering av lagen som träder i kraft den 1 juli 2024. Dessa nya regler är utformade för att bättre anpassa sig till dagens samhälle och arbetsmarknad, och syftar till att ge föräldrar större flexibilitet och jämställdhet. Möjlighet att överlåta föräldradagar En av…
-
AD 2024/ 34 – 2,5 veckors olovlig frånvaro tillräckligt för uppsägning enligt AD
Detta är en orefererad dom gällande olovlig frånvaro som grund för uppsägning. Domen är av intresse då den belyser vikten av att ha en tydlig kommunikation vad som gäller vid ledighet samt vad som sker om olovlig frånvaro föreligger. Bakgrund till tvisten Tvisten rör en uppsägning från en transportfirma (bolaget) som anställde arbetstagaren S.A. i…
-
Säsongsanställning
Vad är säsongsantällning? Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställningsform som är specifik för arbeten som endast är genomförbara under vissa perioder av året, till följd av årstidernas variationer. Enligt 5 § 3 p. i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) regleras säsongsanställning på samma sätt som en tidsbegränsad anställning. Varaktigheten på en säsongsanställning kan skifta från ett…
-
Nya könslagen – Hur påverkas arbetslivet?
Den 17 april 2024 röstade riksdagen igenom den nya könslagen – en ny lag om könstillhörighet. Lagen ska underlätta för könsbyte och bland annat sänka åldersgränsen för ändring av juridiskt kön från 18 till 16 år. Det kommer inte heller längre krävas ett godkännande från Socialstyrelsen för att få genomgå kirurgiska ingrepp som det tidigare…
-
EU-domstolen gällande indirekt diskriminering
EU-domstolens avgörande om policy mot religösa yttranden I november 2023 avkunnade EU-domstolen en dom som prövade frågan om indirekt diskriminering och berörde ett förbud mot viss form av klädsel på en arbetsplats inom den offentliga sektorn. Syftet med förbudet var att eftersträva neutralitet bland personalen. EU-domstolen prövade denna fråga i relation till ett EU-direktiv som…
-
Yttrandefrihet i arbetslivet
Yttrandefrihetsgrundlagen, tryckfrihetsförordningen och regeringsformen är tre av Sveriges grundlagar som tillsammans bildar vad vi brukar referera till som yttrandefrihet. Detta innebär att varje svensk medborgare har frihet att gentemot stat, kommun och region (i lagtexten kallas detta för det allmänna) i tal, skrift och bild eller på annat sätt meddela upplysningar och uttrycka tankar, åsikter…
-
Lojalitetsplikten
Vad är egentligen den s.k. lojalitetsplikten? Har man rätt att tala fritt om sin chef eller sin arbetsplats på sociala medier eller klaga på sitt jobb till en vän på tunnelbanan? Hur långt stäcker sig skyldigheten att vara lojal mot sin arbetsgivare och vilka skyldigheter har arbetsgivaren själv att förhålla sig till? I denna artikel…