Domar

Artiklar relaterat till

Domar

  • Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Målet AD 2023 nr. 71 behandlades frågan om ett förbud mot att bära slöja bedömdes vara diskriminering eller inte. I målet upplevde en arbetstagare sig diskriminerad på grund av religion och kön då hon av arbetsgivaren hindrades från att bära slöja, en muslimsk huvudduk, i tjänsten. Arbetsgivaren hänvisade till företagets neutralitetspolicy som förbjuder bland annat…

  • Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Detta är en granskning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier. Målet rör frågan huruvida de handlingar och beteenden som utförts utgör sexuella trakasserier, och om dessa trakasserier är något som arbetsgivaren kan hållas ansvarig för enligt diskrimineringslagen. Bakgrund S.Å. anställdes vid Nya Möllers Bageri & Konditori AB och påstår sig ha utsatts för sexuella…

  • Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Inledning Högsta domstolen kom i december med ett beslut rörande en elektronisk personalliggare som enligt lag ska finnas på byggarbetsplatser, och huruvida denna skulle göras tillgänglig för motparten vid en tvist. Högsta domstolen ändrade till viss del hovrättens domslut, och avgjorde, i enlighet med hovrätten att personalliggaren ska göras tillgänglig för motparten vid en tvist.…

  • Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 68/23

    Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 68/23

    Bakgrund till AD 2023 nr 68 Bakgrunden till dom 68/23 handlar om ett byggbolag (Peab) som har anlitat ett inredningsföretag (Morgana AB) vid arbeten med ett större renoveringsprojekt av Ledamotshuset i Stockholm. Inredningsföretaget har för utförandet av uppdragit åtagit sig visst montagearbete, som i sig har fallit under kollektivavtalet byggavtalet som gäller mellan parterna. Detta…

  • Diskriminering och föreningsrättskränkning vid säkerhetsprövning? AD 2023 nr 47

    Diskriminering och föreningsrättskränkning vid säkerhetsprövning? AD 2023 nr 47

    Diskriminering och föreningsrättskränkning vid säkerhetsprövning? AD 2023 nr.47

  • Arbetsplatsolycka resulterad i ett bortslitet öra

    Arbetsplatsolycka resulterad i ett bortslitet öra

    I januari 2020 började en kvinna arbeta hos Axess i Södertälje hamn via ett bemanningsföretag. Hennes arbetsuppgifter var bland annat att lasta på och av bilar från tåg och båtar. På tågen fanns det två våningar, varav den övre sänktes ner vid av- och pålastning. Det var tydligt att anställda inte skulle kliva på övervåningen…

  • Arbetsdomstolen – Har en arbetsgivare hindrat skyddsombudet att utföra sitt uppdrag?

    Arbetsdomstolen – Har en arbetsgivare hindrat skyddsombudet att utföra sitt uppdrag?

    I en ny dom från Arbetsdomstolen behandlades frågan om en arbetsgivare hindrat ett huvudskyddsombud från att fullgöra sina uppgifter och därmed agerat i strid med arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Kärande i målet: Svenska Hamnarbetarförbundet Svarande i målet: Sveriges Hamnar Kollektivavtal gäller, kajavtalet. APM Terminals Gothenburg AB (bolaget) är medlem i Sveriges Hamnar och därmed bundet av…

  • Inga krav på ”objektiva fynd” vid psykisk ohälsa

    Inga krav på ”objektiva fynd” vid psykisk ohälsa

    Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål 5070-21, 5071-21 meddelad den 16 november 2022 Försäkringskassans krav för att bevilja sjukpenning har länge varit att det ska finnas ”objektiva fynd” för att bevisa att en person har rätt till det. Detta har varit ett problem för individer som har sjukdomar där just objektiva fynd inte går att påvisa,…

  • Statsimmunitet och avskedande, vad gäller?

    Statsimmunitet och avskedande, vad gäller?

    16 november, beslut 47/22, mål B 81/22/MC I september 2021 avskedades en person som var anställd på Qatars ambassad i Stockholm. Efter beskedet valde personen att väcka tala i Stockholms tingsrätt mot staten Qatar, detta genom Qatars ambassad i Stockholm. Personen menade att denne blivit avskedad utan att det funnits saklig grund för uppsägning. Därmed…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev