Domar

Artiklar relaterat till

Domar

  • Arbetsdomstolen: Ingen diskriminering av rullstolsburen undersköterska

    Arbetsdomstolen: Ingen diskriminering av rullstolsburen undersköterska

    I detta mål har Arbetsdomstolen funnit att ingen diskriminering har förelegat när en arbetssökande fick sin intervju inställd på grund av dennes funktionsnedsättning. I målet (AD 2024 nr 66) sökte en person jobb som undersköterska på en neonatalavdelning i Region Stockholm och blev kallad till intervju. Samma dag som intervjun skulle ske kontaktade personen regionen…

  • Rätt till sjuklön ifrågasätt när anställd förlorat körkortet

    Rätt till sjuklön ifrågasätt när anställd förlorat körkortet

    I en ny dom prövade Arbetsdomstolen frågan om en arbetsgivare kunde neka en arbetstagares rätt till sjuklön då arbetstagaren inte längre kunnat utföra sina vanliga arbetsuppgifter på grund av att han fått sitt körkort återkallat, och där det inte funnits möjlighet till omplacering eller att ge arbetstagaren andra arbetsuppgifter. Bakgrund Målet AD 2024 nr 44…

  • Dom om företagshemligheter

    Dom om företagshemligheter

    I en färsk dom från Arbetsdomstolen har rätten prövat om viss information, som arbetstagaren påstås ha angripit, utgör företagshemligheter. Bedömningen har gjorts utifrån lag (2018:558) om företagshemligheter. Bakgrund Den ena parten i målet, A.N, var anställd på ett s.k. HVB-hem under perioden 2007-2018. A.N. arbetade inledningsvis som behandlingsassistent men blev efter en tid föreståndare, vilket…

  • AD 2024/ 34 – 2,5 veckors olovlig frånvaro tillräckligt för uppsägning enligt AD 

    AD 2024/ 34 – 2,5 veckors olovlig frånvaro tillräckligt för uppsägning enligt AD 

    Detta är en orefererad dom gällande olovlig frånvaro som grund för uppsägning. Domen är av intresse då den belyser vikten av att ha en tydlig kommunikation vad som gäller vid ledighet samt vad som sker om olovlig frånvaro föreligger.  Bakgrund till tvisten  Tvisten rör en uppsägning från en transportfirma (bolaget) som anställde arbetstagaren S.A. i…

  • EU-domstolen gällande indirekt diskriminering

    EU-domstolen gällande indirekt diskriminering

    EU-domstolens avgörande om policy mot religösa yttranden I november 2023 avkunnade EU-domstolen en dom som prövade frågan om indirekt diskriminering och berörde ett förbud mot viss form av klädsel på en arbetsplats inom den offentliga sektorn. Syftet med förbudet var att eftersträva neutralitet bland personalen. EU-domstolen prövade denna fråga i relation till ett EU-direktiv som…

  • Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Förbud mot att bära slöja i arbetet bedöms ej vara diskriminering – AD 2023 nr 71

    Målet AD 2023 nr. 71 behandlades frågan om ett förbud mot att bära slöja bedömdes vara diskriminering eller inte. I målet upplevde en arbetstagare sig diskriminerad på grund av religion och kön då hon av arbetsgivaren hindrades från att bära slöja, en muslimsk huvudduk, i tjänsten. Arbetsgivaren hänvisade till företagets neutralitetspolicy som förbjuder bland annat…

  • Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier

    Detta är en granskning av Arbetsdomstolens dom 56/16 om sexuella trakasserier. Målet rör frågan huruvida de handlingar och beteenden som utförts utgör sexuella trakasserier, och om dessa trakasserier är något som arbetsgivaren kan hållas ansvarig för enligt diskrimineringslagen. Bakgrund S.Å. anställdes vid Nya Möllers Bageri & Konditori AB och påstår sig ha utsatts för sexuella…

  • Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Avgörande från HD angående personalliggare och GDPR vid tvist

    Inledning Högsta domstolen kom i december med ett beslut rörande en elektronisk personalliggare som enligt lag ska finnas på byggarbetsplatser, och huruvida denna skulle göras tillgänglig för motparten vid en tvist. Högsta domstolen ändrade till viss del hovrättens domslut, och avgjorde, i enlighet med hovrätten att personalliggaren ska göras tillgänglig för motparten vid en tvist.…

  • Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 68/23

    Sammanfattning av Arbetsdomstolens dom 68/23

    Bakgrund till AD 2023 nr 68 Bakgrunden till dom 68/23 handlar om ett byggbolag (Peab) som har anlitat ett inredningsföretag (Morgana AB) vid arbeten med ett större renoveringsprojekt av Ledamotshuset i Stockholm. Inredningsföretaget har för utförandet av uppdragit åtagit sig visst montagearbete, som i sig har fallit under kollektivavtalet byggavtalet som gäller mellan parterna. Detta…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev