AktuelltNyheterFörslag till en reformerad arbetsrätt!

Förslag till en reformerad arbetsrätt!

Magdalena Andersson (S) ochAnnie Lööf (C) skriver i en debattartikel om att regeringen, tillsammans medCenterpartiet, tar fram vad det kallar för den ” största frihets- och trygghetsreformen på svenska arbetsmarknad inom modern tid”.

 

Anledningen är att man ser enarbetsmarknad som är i ständig förändring. Bland annat innebär klimatomställningen och digitaliseringen att arbetsplatser förändras.Förändringen sker både i industrierna och servicesektorn, samt i städerna och på landsbygden. Man vill ge de breda löntagargrupperna bättre möjligheter att kunna vidareutbilda sig för att ha kompetens för hela yrkeslivet.

 

Man vill även ge företagen ökad möjlighet till att kunna anställa folk med rätt kompetens, samt kunna ställa om sin verksamhet om det krävs. Pandemin har också inneburit att små-och tillväxt företag kämpar med att kunna anställa.

 

Enligt skribenterna så har den svenska arbetsmarknadsmodellen varit rustad för att genomföra snabba och stora skiften, som både klimatomställningen och digitaliseringen är tydliga exempel på. Genom kollektivavtalen, som är barnanpassade, har arbetsgivarna och facket förhandlat fram flexibilitet och trygghet. Dock behövs det ett helhetsgrepp för att anpassa både omställningssystemet och anställningsskyddet utifrån behoven som finns på dagens arbetsmarknad.

 

Förslagen som ligger på bordet är en reformerad arbetsrätt, omställnings- och kompetensstöd och omställningsstudiestöd. Förslaget om en reformerad arbetsrätt kommer bland annat innebära att företagare kommer få lättare att göra undantag från turordningen. Omställnings- och kompetensstödet kommer i korthet göra det möjligt för folk vars anställning som försvinner pågrund av stora paradigmskiften, att kunna ställa om till ett nytt arbete. Omställningsstudiestödet kommer innebära att den som har mer än åtta års yrkeserfarenhet kommer kunna studera upp till ett år med motsvarande minst 80procent av lönen.

 

För att få ytterligare kolla på de förslag och förändringar som kommer på arbets- och arbetsmiljörättens område, ladda ner Fack:app! Din digitala rådgivare inom arbets-och arbetsmiljörätt. Direkt i din mobil!

Relaterat

  • Nya 24-månadersregeln om anställningstrygghet för konsulter skapar oro

    Nya 24-månadersregeln om anställningstrygghet för konsulter skapar oro

    Företag med inhyrd personal bör nu se över hur länge deras konsulter har arbetat hos dem för att säkerställa enlighet med den s.k. 24-månadersregeln. Enligt de nya reglerna i uthyrningslagen, som infördes i oktober 2022, måste ett kundföretag erbjuda tillsvidareanställning till konsulter som arbetat i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Dessa regler syftar…

  • Säsongsanställning

    Säsongsanställning

    Vad är säsongsantällning? Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställningsform som är specifik för arbeten som endast är genomförbara under vissa perioder av året, till följd av årstidernas variationer. Enligt 5 § 3 p. i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) regleras säsongsanställning på samma sätt som en tidsbegränsad anställning. Varaktigheten på en säsongsanställning kan skifta från ett…

  • Nya könslagen – Hur påverkas arbetslivet?

    Nya könslagen – Hur påverkas arbetslivet?

    Den 17 april 2024 röstade riksdagen igenom den nya könslagen – en ny lag om könstillhörighet. Lagen ska underlätta för könsbyte och bland annat sänka åldersgränsen för ändring av juridiskt kön från 18 till 16 år. Det kommer inte heller längre krävas ett godkännande från Socialstyrelsen för att få genomgå kirurgiska ingrepp som det tidigare…

Vill du få våra nyheter direkt i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev